När du vill få nytt liv i ditt hem och skapa en egen design som reflekterar din personlighet är det roligt att först leta fram de möbler som passar bäst. Att blanda både nya och äldre möbler är rekommenderat men det gäller att också välja rätt färg. Det kan gärna vara ett arvegods, ett häftigt loppisfynd, en antik eller vintagemöbel som du köpt på en auktion som nu ska målas om och göras personlig eller bara piffas upp för att förnya ditt hem. När det gäller val av färg vill en del skapa ett hem med kontraster medan andra föredrar en mer klassisk monokrom färgskala. I och med att man väljer monokrom stil innebär det inte att det måste vara samma färg på allt, utan du kan med fördel kombinera flera olika nyanser av samma färg och även skapa effekt med starkare kontraster. Om du exempelvis har ett hem med vita eller ljusa väggar kan det vara roligt att prova nya starkare färger på några möbler så att rummet får ett lyft. Eftersom det är ditt eget hem har du rätt att bestämma och en möbel är lätt att ersätta med en ny möbel och en ny färg när den börjar kännas gammal i motsats till en dörr, vägg eller en dörrkarm.

Gör ett ordentligt förarbete och börja med att slipa eller använd sandpapper och torka bort damm. Du kan eventuellt behöva skrapa bort färg som är löst sittande. Om möbeln har varit målad tidigare behöver du tvätta bort smuts och fett. Grunda med grundfärg när det behövs, bland annat när en yta är ojämn eller om möbeln är rent trä. Nu kan du börja måla med den färg som du valt.

För att du ska få ett vackert resultat som kommer att hålla längre bör du allra sist ytbehandla med lack. Lättast är att använda en roller som stryks försiktigt och som ser till att jämna ut eventuella bubblor. När du är klar kommer det att ta upp till tre dagar innan möbeln har torkat och är klar att användas.

Förutom att välja färg måste du först bestämma om du vill ha högblank, matt eller någonstans mittemellan. Att välja möbelfärg är för de flesta både roligt och spännande men många gånger en utmaning. Det finns en del vägledning att få och framförallt tre viktiga faktorer som man bör ha i åtanke: möbelns användningsområde, rummets belysning, andra redan befintliga möbler samt storleken på rummet. Kom ihåg att inte övermöblera utan ta hellre bort någon möbel för att ge rymd. Om rummet har ljusa väggar kan du gärna leka med mörkare toner, gärna blandat med starkare färger. En sovrumsmöbel kan gärna målas i en vacker blå eller mysig dov grön färg eftersom dessa färger har en rogivande inverkan.

Det är idag oerhört trendigt att skapa en färgrik inredning. Det absolut bästa är att hålla ett öga på både loppisar och auktioner när du vill förnya ditt hem eftersom dessa äldre möbler kan enkelt göras personliga med färg. Ett bra inredningstips när du väljer färg är att hålla antalet färger i ett rum till tre stycken. Du kan sedan mixa och matcha med flera olika nyanser av samma färg.

Låt inte vackra metallbeslag avskräcka dig från att måla om en gammal fin möbel. Var först noga med att kontrollera att detta inte är en värdefull antik möbel eftersom antikvärdet försvinner helt om du målar om den. Äldre möbler är som sagt ofta dekorerade med väldigt vackra metallbeslag vanligtvis gjorda i brons eller mässing. Beslagen är inte svåra att ta loss från deras fästen men gör det försiktigt så att du inte skadar möbelns träyta. Ofta har dessa beslag oxiderat med åren men det är både enkelt och billigt att putsa metallen. Detta kan du göra medan du väntar på din nymålade möbel torkar. Kom ihåg att inte putsa allt för mycket eftersom det är bättre att lämna kvar lite av den gamla patinan som gör att möbeln bibehåller en del av sin antika look. Dessa gamla vackra ornamenterade beslag kommer att ge din nymålade möbel en oslagbar karaktär.