När du målar på trä med snickerifärg är det viktigt att släta ut färgen när du målar och att du använder en pensel av bästa kvalitet eller roller för att uppnå bästa resultat. För att måla större ytor bör man använda en roller men använd däremot en pensel som är smalare för kanter och finare detaljer. Du kan gärna måla med en bred pensel och släta ut överflödig färg under tiden som du målar. Kom ihåg att skavanker och defekter inte försvinner med färg. Ett slarvigt gjort förarete kommer att försämra både hållbarhet och resultat. När du beräknar arbetstid kommer förarbetet att ta ungefär tre fjärdedelar och en fjärdedel kommer att bestå av själva målningen. Detta är grunden till ett fantastiskt slutresultat.

Det är avgörande att du håller dammet borta från både ytan som ska målas samt arbetsrummet, särskilt när det kommer till slutstrykningen. Se till att du rengör dina verktyg, särskilt de som är av hög kvalitet, så snart som du kan efter användning. Kom ihåg att lämna in verktyg som är dränkta med färg, lösningsmedel och färg till din kommuns miljöstation för att skydda miljö och natur.

Vattenburen färg torkar snabbt och det går inte att släta ut färgen som du målade för några minuter sedan. Kall rumstemperatur och hög luftfuktighet förhindrar dessa färger att sätta sig snabbt. Det kan därför vara fördelaktigt att välja rätt säsong för större arbeten som husfasader eller altan av trä när du planerar in ditt arbete. Ett svalare och fuktigare klimat kommer att göra ditt arbete enklare. När du målar trämöbler såsom hyllor, bord eller lådor bör du låta färgen torka runt en vecka för att se till att färgen får sin hårdhet. Tänk på att färg med hög glans kommer att framhäva skavanker i underlaget och kräver ett utförligt gjort förarbete för bästa resultat.

När du målar nytt trä och snickerier är det rekommenderat att schellackera samtliga kvistar först. Detta är en typ av ’lack’, även kallad kvistlack, som isolerar bland annat kåda från att läcka ut som annars kan komma att missfärga din nymålade möbel eller golvlist med gula fläckar. När detta är gjort kan du grundmåla med snickerigrundfärg som är vatten eller oljeburen. Fördelen med vattenburen färg är att den torkar fort, är luktfri plus att det är enkelt att tvätta penseln efter användning. Om du väljer oljeburen färg behöver du tvätta penseln i lösningsmedel. Många som använder vattenburna färger anser att det kan vara svårt att åstadkomma en fin och jämn målning men detta beror oftast på att man inte använder tillräckligt med färg. Med mer färg torkar den långsammare och hinner dessutom att flyta ut och bli mycket jämnare när färgen torkar. När allt är torkat och klart och du känner dig nöjd med resultatet är det dags att börja måla den färg som är slutstrykningen. Här är det viktigt att du har valt en pensel som är bäst för den typ av träfärg som du valt. Måla nu ytan med fina och jämna penseldrag. Låt färgen torka ordentligt och måla en gång till. Det rekommenderas minst två strykningar för att uppnå största slitagemotstånd, för att uppnå rätt kulör och för ett vackert slutresultat.

Idag har det blivit populärt med så kallade shabby chic möbler som går i ton med gammal engelsk romantik och ’lantlig’ stil. Det går ut på att möbler ska se något ’slitna ut’ och kan gärna kombineras med spetstyger, zinkbaljor, olika antika lådor med tryck och äldre husgeråd. Intrycket ska inte vara nedgånget utan en varsam kärleksfull föråldring. Trämöbler är att föredra såsom gamla byråar, bord, stolar och även sängar. För att kunna åstadkomma ett kärleksfullt slitage används träfärg men inte någon primer. Som förarbete ser du till att tvätta möbeln noggrant med målartvätt samt sandpappra ytorna som ska målas så att färgen får fäste. För den som önskar krackelerad färg på möbeln kan detta åstadkommas med vax. Du vaxar helt enkelt ytan där du vill ha krackelering. Vax gör att färgen inte fäster utan spricker. När du målar gör det inget om penseldragen syns eftersom det är en stor del av den gamla lantliga charmen.