Användningsområdet för lackfärg är främst för målning av möbler och snickerier. Det mesta som målas är möbler för inomhusbruk samt snickerier som exempelvis lister men de flesta lackfärger kan även användas utomhus. Det finns två olika kategorier av lackfärg, lösningsbaserad och vattenbaserad. Den allra största skillnaden mellan dessa lackfärger är så kallad ’öppna tid’ samt lukt. Lackfärg som är vattenbaserad kräver snabbare arbetsteknik och mer erfarenhet av den som målar. För nybörjare är det betydligt lättare att få ett bra resultat genom att använda en alkyldlack där det finns större möjlighet att korrigera ett misstag.

När du ska välja lackfärg har du som sagt två olika typer av lack att välja mellan, vattenbaserad lackfärg eller alkydlackfärg. Den senare är en färg som är lösningsbaserad och fördelen är att du har mer tid att applicera och måla eftersom den har en ’öppen tid’ på cirka femton minuter. Alkydlackfärg har dock en ganska stark lukt som kan vara besvärande för en del.

Den vattenbaserade lackfärgen är luktfri men är öppen bara i några minuter. Det innebär i praktiken att om du behöver korrigera några penseldrag på en nymålad yta kan hela arbetet bli förstört. Torkningstiden varierar ganska kraftigt där vattenbaserad lackfärg är torr efter endast 30 minuter till en timme medan det tar mellan tre till fem timmar för lösningsbaserad färg att torka. Kom ihåg att bägge typer av lackfärg tar upp till tolv timmar innan de är övermålningsbara. Kontrollera torkningstiden på färgburken eftersom detta kan variera något beroende på färgkvalité och tillverkare.

.

När du arbetar med lackfärg är ett bra förarbetet mycket viktigt för att få ett bra slutresultat. Ett annat tips är att planera målningen samt planera för den tid det hela kommer att ta. Du som ska måla en något större yta som exempelvis ett matbord, kan med fördel dela upp ytan i sektioner och måla systematiskt. På så sätt kommer ditt målande vara mer i takt med färgens ’öppen tid’. När du målar med lackfärg är det viktigt att ytan är slät och rätt val av pensel och redskap. Många föredrar syntetborst när de målar med vattenbaserad färg och naturborst till alkydlacken, men syntetborsten kan även användas till alkydlacken med gott resultat. När du målar större ytor kan det vara bättre att arbeta med en filtroller och pensel för att fördriva färgen.

Målardyna är ett annat väldigt bra redskap för målning av plana ytor där du kan göra hela målningen med detta redskap eller bara släta ut färgen. Flertalet lackfärger för amatörmålare är geléartade och trögflytande så kallade tixotropa. De lackfärger som är mer som vätska används mestadels av yrkesmålare eftersom det krävs viss erfarenhet för att undvika rinnmärken.

Tixotrop färg sägs ge målning som är droppfri men det kan fortfarande bli rinnmärken även med denna typ av lackfärg. Oavsett vilken typ av färg du arbetar med är det mycket viktigt att färgen rörs om noga för att undvika ojämnheter i ytskikt och kulör.

För att lägga ny lack på exempelvis ett fint gammalt matbord behövs bra lack, rätt redskap och en bra teknik. Om möbeln varit lackad sedan tidigare behöver du först ta bort all gammal lack. Detta kan göras antingen genom slipning eller genom att använda lackborttagningsmedel. Oavsett teknik behövs en slutlig slipning för att se till att det inte finns några repor eftersom de blir framträdande efter lackning. Du kan nu måla möbeln med vald färg eller betsa ytan. Lackning är en ytbehandling och för att åstadkomma en mycket fin yta är sprutlackeringsutrustning att föredra. Du kan dock få ett utmärkt resultat med en bra pensel och rätt teknik. När du lackar med pensel behöver du vara ganska snabb och inte göra mer än två till tre drag. När du arbetar med en stor yta är det rekommenderat att använda en bred pensel. Måla med säkra penseldrag och se till att du inte har för lite lack på penseln som kan orsaka ränder eller för mycket som kan orsaka vågor eller klumpar i lacken. Om du ser någon droppe eller klump är det bättre att låta lacken torka och sedan slipa ner ojämnheterna. Lacken behöver torka några timmar innan du kan lacka igen.